Parallaxe Boogie-Woogie


Architecture Landscape: Parallaxe Boogie-Woogie
Parallax Boogie-Woogie
International Garden Festival, MetisGardens,
2003-2004
Grand Metis, Quebec, Canada

"Imagination is more important than knowledge."
Einstein.

"Parallax Boogie-Woogie" is a playful construction based on the labyrinth and its complex geometrical patterns. This garden installation juxtaposes a web of 350 green plastic tubes and plants onto a 3,200 square feet ground plane. Ground, tubes, and plants melt into a monochromatic ensemble of greenery. Movement through this dynamic porous composition animates the parallax.


Parallax Boogie-Woogie
Parallax Boogie-Woogie references the networks, chaotic flows, and hyperactivity of contemporary society into a field of playfulness and exile from rationality into the autonomous territory of Homo Ludens. Within the vastness of the Canadian forest, it transforms nature, often perceived as an hostile environment filled with scary creatures, into a playful one. This labyrinth creates a cultured space in the mist of a wild expanse of forest. As landscape historian Peter Jacobs says, "The three-dimensional transparent trellis of a yellow labyrinth, Parallax Boogie-Woogie, weaves its mysterious path between the forest and the clearing of the garden site. The open weave of the tubular trellis dissolves the strict geometry of the plan of the labyrinth; everything is in motion "
Parallax Boogie-Woogie
Visitors can lie on a hammock, climb a short run of stairs to an overview of the site, or simply sit on a bench that punctuates the winding pathway. The floor consists of a delightfully soft and pliable covering of finely crushed glass that adds to the sensual pleasure of the voyage.
Parallax Boogie-Woogie
Type                : Cultural
                           Public - Park
Location          : 200, route 132
                           Grand-M├ętis, G0J 1Z0
                           Canada
Building status: built in 2004
Site size          : 365 m2
Building area  : 365 m2
Budget total    : 20000 USD
A project by    : EKIP
                          Architecture, Landscape

0 comments:

Post a Comment