Newton Suites, Singapore

Newton Suites, Singapore. This 36-storey development is a study in environmental solutions to tropical high-rise living. The design integrates several sustainable devices into a contemporary architectural composition, creating a sustainable, contemporary addition to the city skyline. The building sits at the edge of a high-rise zone and fronts a height-controlled area that affords expansive views of the central nature reserves; a rare luxury in densely built Singapore. The horizontal, metal expanded mesh sunshading screens the strong tropical sunlight.

Newton Suites, Singapore
The angled mesh prevents insolation while permitting visual connection to the ground. The angled expanded mesh changes appearance with viewpoint, appearing anywhere between solid and transparent. Protruding sky gardens and balconies combined with sunshading screens create outdoor living environments that are sheltered with ample cross-ventilation due to its elevated location and are particularly suited for the hot tropical climate. The elevated building also affords a high volume drop-off on the ground level with lush landscaping flowing from the external under the building footprint for a larger landscaped area. 

Residential units are stacked 4 per floor with habitable balconies treated as outdoor living rooms orientated towards views of the nature reserve and city centre. Despite the stacked layout of the units, ample cross-ventilation from the balcony front through the services areas at the rear coupled with the passive environmental fa├žade features ensure that the units are conducive for tropical living without depending on mechanical cooling. Creeper screens are applied to otherwise blank walls to create visual delight, absorb sunlight and carbon and create oxygen in the dense environment.

Newton Suites, Singapore
Most available horizontal and vertical surfaces are landscaped; creating an area of landscaping that is 130% (110% planted) of the total site.  Trees cover the carpark, project from the skygardens at every 4 levels and crown the building at the penthouse roof decks. The carpark roof houses a substantial clubhouse with gym, steam room, party areas and 25m swimming pool with a glass overflow edge.

0 comments:

Post a Comment